FNRS Informatie dressuur


  • Wat zijn F-proeven?
    • voorbereiding wedstrijd
    • losrijden
    • proef rijden
    • na de proef
  • Hoe weet ik wanneer ik theorie moet doen?
  • Diploma's
  • Welke proef moet ik rijden?
  • Hoe weet ik welke kleding ik aan moet?
  • Wat voor prijzen kan ik winnen?

Wat zijn F-proeven?

Tijdens een FNRS wedstrijd rijd je de zogenaamde F-proeven. Dit zijn dressuurproeven waarbij je als ruiter beoordeeld word door een FNRS jury. De jury beoordeeld de proef door middel van cijfers. Deze cijfers worden genoteerd op het FNRS protocol. Scoor je gemiddeld een 6 per onderdeel, dan krijg je een promotiepunt. Vanaf 210 punten heb je dus een promotiepunt. Deze promotiepunt wordt in je ruiterpaspoort afgestempeld. Het is dus belangrijk dat je altijd je ruiterpaspoort mee naar je wedstrijd neemt!

In totaal zijn er 20 F-proeven: F1 t/m F20. Deze proeven bestaan uit een A en een B versie. Welke versie er gereden wordt, wordt bepaald door de manege.

Voorbereiding

Op de wedstrijddag, wil je natuurlijk dat naast jijzelf je paard er ook goed uitziet. Officieel zorgt de eerste ruiter die erop zit ervoor dat het paard goed verzorgd en geknot/gevlochten is. Uiteraard mogen andere ruiters helpen als zij er later op rijden. Bespreek eventueel hoe laat jullie willen beginnen en wie wat doet zodat er geen onderlinge frustraties komen.

Je mag je paard één uur voordat je gaat losrijden pakken en ong. 20min voor het losrijden mag je gaan zadelen. Je krijg van ons een wit dekje, deze worden klaargelegd in de kastjes, je gaat ze dus niet zelf pakken. Heb je een eigen dekje? dan mag je deze gebruiken indien deze schoon is (ivm gebruik bij bv. een verzorgpaard en evt. overdraagbare ziektes) en past. Dit geldt ook voor het gebruik van een oornetje. Niet alle paarden vinden dit leuk dus houdt daar rekening mee. Bandages/peesbeschermers mag je niet gebruiken.

Wanneer het mooi weer is mag je je paard eventueel ook wassen, dit kan bij warme temperaturen alles zijn (lijf/manen/staart) of bij iets mindere temperaturen alleen de staart/benen. Bij koud/slecht weer wordt er niet gewassen. Als je je paard wilt wassen mag je hem 30min eerder pakken dan wanneer je dat niet doet, in overleg mogen evt. andere tijden. Het belangrijkste is namelijk dat het paard de tijd heeft om te drogen.

Bij twijfel vraag het altijd aan de ringmeester/organisator maar het staat meestal ook op de startlijst. 

Losrijden

Zodra je paard van stal komt heb je 20min om los te rijden. De ringmeester zal aangeven als je de losrijbaan in mag en helpen met opstijgen en alles te checken. Zodra de ringmeester instructies geeft dienen deze ten alle tijden te worden opgevolgd (ivm welzijn van de paarden). Het is belangrijk als je paard van stal komt dat je begint met goed losstappen +- 5min zodat de spieren van je paard warm genoeg zijn en het is ook niet de bedoeling dat je 10 minuten lang alleen maar doet galopperen. 

Op het moment dat je een paard overneemt heb je ongeveer 15min om los te rijden (2 proeven de tijd). Je paard is namelijk al warm en kan je na 1 a 2 rondjes stappen meteen draven.

Proef rijden

Zodra je aan de beurt bent geeft de ringmeester vaak een seintje en ga je naar de wedstrijdring. Het fijnste is dat je al klaar staat zodra de gene voor je gaat af groeten, zodat we een goede doorstroom houden en niet teveel uitlopen. Zodra er wordt aangegeven dat je naar binnen moet, moet dit ook meteen en kan je niet nog even je beugels verstellen, houdt hier dus rekening mee. In de wedstrijdbaan zelf heb je vaak nog even de tijd om een rondje de baan te verkennen. Als de jury er klaar voor is geven ze een seintje (hand opsteken) naar de voorlezer en mag je beginnen. Een voorlezer dien je zelf te regelen! Zorg er altijd voor dat de bak deur gesloten is dit doet evt. ook je voorlezer. 

Na de proef

De ringmeester geeft aan of je paard wordt overgenomen of dat hij naar stal mag. Als je paard niet wordt overgenomen, ga je goed uitstappen (ong. 1 proef lang). Is hij helemaal klaar zadel je je paard netjes af en haal je alle knotjes en vlechten eruit. Moet hij later op de dag nog een keer dan zadel je hem af, maar laat je de knotjes wel zitten. 

Zorg ervoor dat je ALLES netjes opruimt! zowel het harnachement als elastiekjes (evt. in de prullenbak als ze gebruikt zijn) en borstels/halsters etc. Ook graag haren, mest en zand opvegen waar je paard heeft gestaan.


Hoe weet ik wanneer ik theorie moet doen?

Om naar een volgende klasse te mogen moet de ruiter minimaal 3 promotiepunten per klasse halen. Deze punten worden afgestempeld in het ruiterpaspoort. Naast de promotiepunten, moet er in de klasse F2, F4, F6, F8, F10 en F12 een theorie examen worden afgelegd. Dit examen bestaat uit 10 vragen. Meestal zijn het multiple-choice vragen en kun je uit drie antwoorden kiezen.
Na of voor het rijden van de proef kun je, je theorie examen maken. In totaal mag je 3 vragen fout hebben. Na het maken van je examen, krijg je direct de uitslag.
Het is mogelijk om online bij de KNHS/FNRS het theorie boek van de FNRS kopen. In dit boek staat alle informatie om je theorie te kunnen behalen. Of je kunt op onderstaande link klikken om zelf te bekijken wat er in een theorie toets voorkomt.


Diploma's

Na het behalen van je theorie examen, kun je binnen enkele weken je diploma verwachten. Wanneer de diploma's binnen zijn, kunnen deze worden afgehaald achter de bar in de kantine.
Aan de diploma's zitten geen extra kosten verbonden.


Welke proef moet ik rijden?

Wil je weten welke proef je moet rijden, vraag dat dan aan jouw instructeur of instructrice! t/m de klasse F6 is er een mogelijkheid om in te stromen. In totaal zijn er 20 F-proeven: F1 t/m F20. Deze proeven bestaan uit een A en een B versie. Welke versie er gereden wordt, wordt bepaald door de manege (gaat meestal om en om). 

Zodra je in een klasse meerdere keren hebt gereden en gehaald, mag je door naar een hogere klasse. In de F1/F2 heb je 2 promotiepunten/stempels nodig en vanaf de F3 heb je er 3 nodig om door te stromen. Het is niet verplicht om bij 3 PP door te gaan maar mag wel. Zodra je er 5 hebt ben je wel verplicht om een klasse hoger te gaan rijden.


Hoe weet ik welke kleding ik aanmoet?

De kledingvoorschriften tijdens de dressuur zijn:

A: Het veiligheidshoofddeksel (cap) dient NEN-EN 1384-2012 gekeurd te (ook verplicht bij het losrijden of inspringen). Deze norm vervangt de voorgaande edities van NORM NEN-EN 1384.

B: Paardesprong shirt of sweater etc. + witte rijbroek

of Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (= officieel wedstrijdtenue)

Let op Haren dienen vast te zitten in een knot

C: Bij het officiële wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht, bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar draagt men ze wel dan moeten het witte handschoenen zijn.

D: Rijlaarzen, rubber of leer of jodphurschoenen in combinatie met minichaps (zonder franjes).

E: De maximale toegestane lengte van een zweep voor pony's is 100cm en voor paarden 130cm (inclusief touwtje)en is alleen een zweep van 75cm toegestaan.

Bij warme temperaturen mag je ook in zomertenue dus zonder jasje.


Wat voor prijzen kan ik winnen?

Afhankelijk van het aantal deelnemers, worden er diverse prijzen weggeven.  

Bij een FNRS dressuurwedstrijd worden er bekers met de daarbij behorende rozet weggeven.