FNRS Informatie


  • Wat betekent FNRS?
  • Wat zijn F-proeven?
  • Hoe weet ik wanneer ik theorie moet doen?
  • Diploma's
  • Welke proef moet ik rijden?
  • Waar kan ik opgeven?
  • Hoe weet ik hoe laat ik moet starten?
  • Wat voor prijzen kan ik winnen?

Wat betekend FNRS?

De FNRS staat voor Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Het is een brancheorganisatie die de belangen van de leden behartigt.
De FNRS werd in 1930 opgericht als Federatie van Nederlandse Rijscholen. In 2003 is de naam veranderd in Ruitersportcentra. De FNRS licht consumenten voor en zet zich in om verantwoord en veilig te leren paardrijden. Ruiters van een FNRS manege zijn verplicht om lid te worden van de KNHS en ontvangen een ruiterpaspoort waarmee ze deel kunnen nemen aan wedstrijden en opleidingen.


Wat zijn F-proeven?

Tijdens een FNRS wedstrijd rijd je de zogenaamde F-proeven. Dit zijn dressuurproeven waarbij je als ruiter beoordeeld word door een FNRS jury. De jury beoordeeld de proef door middel van cijfers. Deze cijfers worden genoteerd op het FNRS protocol. Scoor je gemiddeld een 6 per onderdeel, dan krijg je een promotiepunt. Vanaf 210 punten heb je dus een promotiepunt. Deze promotiepunt wordt in je ruiterpaspoort afgestempeld. Het is dus belangrijk dat je altijd je ruiterpaspoort mee naar je wedstrijd neemt!

In totaal zijn er 20 F-proeven: F1 t/m F20. Deze proeven bestaan uit een A en een B versie. Welke versie er gereden wordt, wordt bepaald door de manege.


Hoe weet ik wanneer ik theorie moet doen?

Om naar een volgende klasse te mogen moet de ruiter minimaal 3 promotiepunten per klasse halen. Deze punten worden afgestempeld in het ruiterpaspoort. Naast de promotiepunten, moet er in de klasse F2, F4, F6, F8 en F10 een theorie examen worden afgelegd. Dit examen bestaat uit 10 vragen. Meestal zijn het multiple-choice vragen en kun je uit drie antwoorden kiezen.
Na het rijden van de proef kun je, je theorie examen maken. In totaal mag je 3 vragen fout hebben. Na het maken van je examen, krijg je direct de uitslag.
Het is mogelijk om online bij de KNHS/FNRS het theorie boek van de FNRS kopen. In dit boek staat alle informatie om je theorie te kunnen behalen. Of je kunt op onderstaande link klikken om zelf te bekijken wat er in een theorie toets voorkomt.


Diploma's

Na het behalen van je theorie examen, kun je binnen enkele weken je diploma verwachten. Wanneer de diploma's binnen zijn, kunnen deze worden afgehaald achter de bar in de kantine.
Aan de diploma's zitten geen extra kosten verbonden.


Welke proef moet ik rijden?

Wil je weten welke proef je moet rijden, vraag dat dan aan jouw instructeur of instructrice!


Waar kan ik opgeven?

Je kunt op 2 verschillende manieren opgeven, namelijk online en via de inschrijflijst in de kantine.

- Online: Onder het kopje agenda. In deze agenda staat aangeven op welke data er wat te doen is op de manege. Zodra de inschrijflijst is geopend kun je op de link ''meld hier aan'' klikken. Er opent nu een formulier wat je in kunt vullen. Als je het formulier hebt ingevuld klik op je op verzenden. Je hebt je eigen nu aangemeld en krijgt automatisch een bevestigende mail. 

- Inschrijflijst: Een paar weken van te voren komt er een inschrijflijst op de deur van de kantine te hangen. Wanneer je op de manege bent kunt je deze invullen.


Hoe weet ik hoe laat ik moet starten?

Ongeveer een week van te voren zal de startlijst online komen. De startlijst zal worden opgehangen in de kantine, en op facebook worden gedeeld en hier op de website te vinden zijn onder het kopje Activiteiten >> Agenda. Op de startlijst staat aangeven hoe laat je moet starten, op welke pony je mag, hoe laat de prijsuitreiking is en hoe laat je theorie moet doen.


Wat voor prijzen kan ik winnen?

Afhankelijk van het aantal deelnemers, worden er diverse prijzen weggeven. Er wordt gerekend  met 1 op 4. Dit houdt in dat er één prijs per vier deelnemers wordt weggeven. 

Bij een FNRS dressuurwedstrijd worden er bekers met de daarbij behorende rozet weggeven.